gebouw

Je woont in een statig, vooroorlogs bakstenen gebouw met zandsteenraamafwerking, een koperen kroonlijst, lijstwerk van terracotta en jarenlang roet en vuil van de stad. Welke reinigingsmethoden zijn sterk genoeg om vuil en vlekken te verwijderen en veilig genoeg om de delicate details te beschermen? Kun je overal dezelfde behandelingen gebruiken, of wordt baksteen anders gereinigd dan steen en andere materialen? Je hebt gelijk om je zorgen te maken: de verkeerde behandelingen kunnen het gebouw beschadigen en de mooie historische elementen permanent beschadigen. Dit is wat u moet weten voordat u een schoonmaakbedrijf inhuurt of het gebouw zelf schoonmaakt.
Verschillende soorten metselwerk vragen om verschillende soorten toepassingen. Evenzo hebben verschillende soorten vuil, zoals roet en rook, andere reinigingsmiddelen nodig dan bijvoorbeeld olie- of metaalvlekken.
Als vuistregel moet waar mogelijk de zachtste behandeling worden gebruikt en wanneer er sterkere methoden nodig zijn, moeten deze zorgvuldig worden gebruikt.

De drie belangrijkste methoden voor het reinigen van gevels zijn water-, chemische en schuurbehandelingen. Schurende behandelingen, zoals slijpen, schuren en stralen, worden niet aanbevolen, omdat ze oppervlaktemateriaal samen met vuil en verf verwijderen. Dat laat water en chemische behandelingen achter, die beide effectief en veilig zijn bij correct gebruik.

Water

Er zijn drie soorten watergedragen methoden voor het reinigen van gevels:
• hogedrukreiniging

hogedrukreiniging

• weken
• wassen met stoom / hete druk
Op de juiste manier toegepast, zijn waterbehandelingen de minst invasieve soorten gevelreiniging en een conservatieve manier om het werk te beginnen, vooral als het gaat om typisch vuil en vuil.
Soms wordt een niet-ionisch reinigingsmiddel (het type dat wordt gebruikt in afwasmiddelen, dat minder schuimt dan ionische wasmiddelen en niet reageert met ionen in water) aan het water toegevoegd om vuil op oliebasis van oppervlakken te verwijderen. Zeep en andere huishoudelijke schoonmaakmiddelen mogen niet worden gebruikt bij het reinigen op waterbasis, omdat deze een zichtbaar residu op het metselwerk kunnen achterlaten.

Chemische middelen

Chemische reinigingsmiddelen zijn effectief voor het verwijderen van vuil, en in tegenstelling tot behandelingen op waterbasis, kunnen ze ook worden gebruikt om verf, coatings, metaalvlekken en graffiti te verwijderen. Op zuur gebaseerde reinigingsmiddelen zijn effectief op ongeglazuurde baksteen en terracotta, gietsteen, beton, graniet en de meeste zandstenen. Alkalische reinigingsmiddelen worden het best gebruikt op zuurgevoelig metselwerk, zoals kalksteen, marmer, gepolijst graniet en kalkhoudende (kalk) zandsteen.

Chemische middelen

Voorbereidend werk

Voordat u begint met een gevelreinigingsprogramma, is het belangrijk om de soorten metselwerk op het gebouw te identificeren en de meest geschikte reinigingsmethode voor elk type te selecteren. Onderscheid tussen verschillende steensoorten is vooral cruciaal. Bepaalde kalkstenen kunnen bijvoorbeeld op zandsteen lijken en wat op natuursteen lijkt kan gegoten steen of beton zijn. Sommige stenen kunnen onzuiverheden bevatten, zoals ijzerdeeltjes die kunnen reageren met bepaalde reinigingsmiddelen, wat kan leiden tot vlekken. Het kiezen van het verkeerde type reinigingsmethode kan onherstelbare schade aan de bouwmaterialen veroorzaken, dus in geval van twijfel is het het beste om een ​​historische bewaarder te raadplegen over de samenstelling van het metselwerk.

0 Comments

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Auteursrechten © 2020 Habitant | Alle rechten voorbehouden

Log in with your credentials

Forgot your details?